Economic performance of agroindustry in AP Vojvodina

Katarina Đurić | Mirjana Lukač Bulatović | Miroslav Čavlin | Radivoj Prodanović
Submission received: 24 March 2020 / Accepted: 12 May 2020

Abstract

The paper aims to review and analyze the important economic performance of the agro-industry in AP Vojvodina, to identify the challenges it faces and to propose guidelines for further development.

The results indicate that the state of the primary agricultural sector of AP Vojvodina is unsatisfactory. Low level of specialization of households and low average possession are key factors behind the sector's lag. The economic size of agricultural holdings is relatively small with an average of around € 8,953.3, and about three times smaller than in the EU-28.

The food industry has a significant share of GDP and has a surplus in foreign trade. The downside is that imports are increasing disproportionately to exports of agri-food products. The food industry recorded a decline in the observed period (2018/2017), both at the republic and provincial levels, by 2.3% and 4.8%, respectively.

Increasing investments, ensuring more stable market conditions and higher subsidies to primary agricultural production with the transfer of new technologies and introducing quality standards would contribute to the stabilization and better economic performance of the primary, implicit and food sectors.

Article

Uvod

AP Vojvodina je region u Republici Srbiji, koji ima izuzetno povoljne uslove za razvoj poljoprivrede. Zemljište, vodni resursi, radna snaga, tradicija bavljenja poljoprivredom izdvajaju se kao najznačajniji faktori, koji doprinose razvoju agrarnog sektora. Njegov razvoj uslovljen je ne samo prirodnim, nego i ekonomskim i političkim faktorima (Praća i sar., 2017). Međutim, ukoliko se pođe od ključnih ekonomskih pokazatelja poljoprivredne proizvodnje AP Vojvodine, čini nam se da prirodni potencijali kojima ovaj region raspolaže još uvek nisu racionalno iskorišćeni.

Unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje, za koju postoje povoljni prirodni uslovi, poima se i kao značajan korak u razvoju prehrambene industrije. S obzirom na to da primarni sektor predstavlja sirovinsku osnovu prehrambene industrije, između ove dve delatnosti postoji visok stepen korelacije i međusobne zavisnosti. Drugim rečima, intenzivna, visokospecijalizovana i tehnološki unapređena primarna poljoprivredna proizvodnja predstavlja preduslov za razvoj konkurentne prehrambene industrije (Gaspar i sar., 2015). S druge strane, rast konkurentnosti prehrambene industrije mogao bi da igra važnu ulogu u obezbeđivanju bržeg ekonomskog razvoja uz održivo korišćenje prirodnih resursa (Ignjatijević i sar., 2015).

Analiza spoljnotrgovinske razmene naše zemlje ukazuje na nepovoljnu strukturu izvoza, kada su u pitanju poljoprivredno-prehrambeni proizvodi. Struktura izvoza u kojoj dominantno mesto zauzimaju sirovine, odnosno primarni poljoprivredni proizvodi, odlika je nerazvijenog agrarnog sektora. Kako bi se spoljnotrgovinska razmena unapredila i obezbedio veći devizni priliv, neophodna je konzistentna i stimulativna agrarna politika, kao i veća investiciona ulaganja u prehrambeni sektor. Na taj način obezbedili bi se kapaciteti za prevazilaženje postojećih i budućih izazova sa kojima se suočava ne samo primarna poljoprivredna proizvodnja, već i prehrambena industrija, kao njen logičan nastavak.

Predmet i cilj rada

Predmet rada su poljoprivreda i prehrambena industrija AP Vojvodine, kao jednog od najznačajnijih regiona za proizvodnju hrane u Republici Srbiji. Sinergija koja postoji između primarne proizvodnje i tzv. post-farmerskog sektora, odnosno prehrambene industrije, uslovila je predmet istraživanja u ovom radu.

Cilj rada je sagledati i analizirati neke ekonomske performanse poljoprivrede i prehrambene industrije, kako bi se uočili izazovi sa kojima se agroindustrija u AP Vojvodini suočava i dale odgovarajuće smernice za dalji razvoj.

Ekonomske performanse poljoprivrede u AP Vojvodini

Prema podacima Popisa stanovništva i Popisa poljoprivrede, koji su u Republici Srbiji sprovedeni tokom 2011. i 2012. godine, na području AP Vojvodine posluje 147.624 poljoprivrednih gazdinstava (RZS, 2013). Ukupno poljoprivredno zemljište iznosi 1,6 miliona hektara, relativno povoljnog kvaliteta. U prilog potencijalima za razvoj poljoprivrede govore i podaci da je prosečna površina poljoprivrednog poseda u proseku 8,3 hektara, što je više u odnosu na prosek na nivou Republike Srbije. Još jedan pokazatelj upućuje na postojanje pogodnih uslova za razvoj agrarnog sektora u AP Vojvodini, a to je obezbeđenost poljoprivrednog zemljišta po stanovniku. Sa 0,86 hektara poljoprivrednog zemljišta po stanovniku, AP Vojvodina se svrstava u red evropskih regiona sa najpovoljnijim uslovima za proizvodnju poljoprivredno- prehrambenih proizvoda.

Specijalizacija poljoprivredne proizvodnje javila se kao posledica podele rada u poljoprivredi. Posmatrano u kontekstu razvoja poljoprivrede, kao bazične privredne delatnosti, u procesu specijalizacije prvo je došlo do izdvajanja pojedinih grana poljoprivrede (voćarstvo, vinogradarstvo, storčarstvo), a zatim i pojedinih linija proizvodnje (npr. u voćarstvu proizvodnja jabuke, breskve, šljive i sl.). Visok stepen specijalizacije proizvodnje na poljoprivrednim gazdinstvima jedan je od indikatora razvijene poljoprivrede (Đurić, 2015).

Tabela 1: Poljoprivredna gazdinstva u AP Vojvodini prema tipu proizvodnje

 

Tip poljoprivrednog gazdinstva

Broj gazdinstava

Struktura (%)

SPECIJALIZOVANA

 

Ratarstvo

60.183

40,7

Povrtarstvo, cvećarstvo i ostale hortikulture

2.324

1,6

Stalni zasadi: vinova loza i voće

4.085

2,8

Uzgoj stoke na ispaši: goveda, ovce, koze

4.881

3,3

Uzgoj svinja i živine

28.030

19,0

MEŠOVITA

 

Biljna proizvodnja

5.540

3,8

Stočarstvo

7.080

4,8

Kombinacija biljne proizvodnje i stočarstva

34.990

23,7

Neklasifikovana gazdinstva

511

0,3

UKUPNO

147.624

100,0

Izvor: Cvijanović i dr., 2014;

U zavisnosti od ostvarenog stepena specijalizacije, poljoprivredna gazdinstva se dele u dve grupe: specijalizovana i meštovita. Na području AP Vojvodine 67,4% gazdinstava je specijalizovano, dok se 32,6% poljoprivrednih gazdinstava ubraja u kategoriju mešovitih (Tabela 1). Najveći broj gazdinstava (40,7%) specijalizovan je za ratarsku proizvodnju i uzgoj svinja i živine (19%), što daje dobru sirovinsku bazu za žitomlinski sektor, konditorsku i mesnu industriju. Manji broj poljoprivrednih gazdinstava u AP Vojvodini specijalizovan je za uzgoj voća i vinove loze (2,8%), kao i za uzgoj goveda, ovaca i koza (3,3%). Svega 1,6% gazdinstava specijalizuje se u oblasti povrtarstva i horikulture. Značajno prisustvo gazdinstava specijalizovanih u oblasti ratarstva na području AP Vojvodine uzrokovano je, pre svega, činjenicom da je AP Vojvodina proizvodno područje, koje je prepoznatljivo po povoljnim prirodnim i društveno-ekonomskim uslovima za organizaciju ratarske proizvodnje (Todorović, 2018).

Iako je većina poljoprivrednih gazdinstava na području AP Vojvodine specijalizovala svoju proizvodnju i time obezbedila bolje ekonomske performanse i dalje egzistira značajan broj gazdinstava meštovitog tipa. 1/3 poljoprivrednih gazdinstava AP Vojvodine ima mešovitu strukturu proizvodnje. U kategoriji mešovitih dominiraju gazdinstva, koja kombinuju biljnu proizvodnju i stočarstvo. Ovaj tip proizvodnih jedinica čini skoro 1/4 (23,7%) od ukupnog broja poljoprivrednih gazdinstava AP Vojvodine.

Mere agrarne politike, kao ključnog institucionalnog okvira, trebalo bi da budu usmerene u pravcu ohrabrivanja nosilaca poljoprivrednih gazdinstava da u što većoj meri specijalizuju svoju proizvodnju (Czyżewski, Smędzik-Ambroży, 2015). Na taj način, razvijen primarni sektor poljoprivrede delovao bi stimulativno i na razvoj prehrambene industrije. Naravno, specijalizacija sa sobom nosi i određene rizike, o čemu treba voditi računa.

Još jedan značajan indikator dostigunutog stepena razvijenosti agrarnog sektora je ekonomska veličina poljoprivrednih gazdinstava. Prema metodologiji Evropske unjie, koja je usvojena i u Republici Srbiji, pod ekonomskom veličinom gazdinstva podrazumeva se vrednost ukupnog standardnog autputa ili rezultata na gazdinstvu, odnosno novčana vrednost bruto poljoprivredne proizvodnje, koju poljoprivrednik može očekivati da potencijalno dobije od svog zemljišta i/ili stoke u datom regionu i nepromenjenim uslovima proizvodnje (EC, 2008). Vrednost ukupnog standardnog autputa na gazdinstvu

izražava se u evrima i predstavlja zbir vrednosti pojedinačnih standardnih autputa svih poljoprivrednih proizvoda koji se proizvode na gazdinstvu.

Tabela 2. Ekonomska veličina poljoprivrednih gazinstava u AP Vojvodini

 

 

Tip poljoprivrednog gazdinstva

 

Broj gazdinstava

Prosečna ekonomska veličina (EUR)

SPECIJALIZOVANA

 

Ratarstvo

59.452

12.135,5

Povrtarstvo, cvećarstvo i ostale hortikulture

2.201

9.202,1

Stalni zasadi: vinova loza i voće

3.927

4.046,5

Uzgoj stoke na ispaši: goveda, ovce, koze

4.846

12.950,0

Uzgoj svinja i živine

27.896

3.265,7

MEŠOVITA

 

Biljna proizvodnja

5.501

8.664,8

Stočarstvo

7.066

7.173,5

Kombinacija biljne proizvodnje i stočarstva

34.938

8.574,7

Neklasifikovana gazdinstva

397

0,0

UKUPNO

146.269

8.953,3

Izvor: Cvijnović i sar., 2014;

Prosečna ekonomska veličina gazdinstva u AP Vojvodini, merena vrednošću ukupnog standardnog autputa, iznosi 8.953,3 evra, što je više u odnosu na prosek Republike Srbije, ali znatno manje u odnosu na prosek EU-28, gde se po gazdinstvu prosečno godišnje ostvaruje 25.138 evra (Paraušić, Cvijanović, 2014).

Ekonomska veličina poljoprivrednih gazdinstava u AP Vojvodini analizira se u zavisnosti od stepena njihove specijalizacije (Tabela 2). Među specijalizovanim gazdinstvima, najveću ekonomsku veličinu imaju gazdinstva, koja se bave uzgojem goveda, ovaca i koza (12.950 evra), a zatim gazdinstva specijalizovana za ratarsku proizvodnju (12.132,5 evra). Iako je značajan broj gazdinstava u AP Vojvodini specijalizovan za uzgoj svinja i živine (Tabela 1), ona ostvaruju znatno niži standardni autput u odnosu na gazdinstva, koja uzgajaju goveda, ovce i koze, odnosno ratarske useve.

Kada je reč o mešovitom tipu proizvodnje, najveću ekonomsku veličinu imaju gazdinstva, koja kombinuju više linija biljne proizvodnje (8.664,8 evra) i gazdinstva, koja se bave biljnom proizvodnjom u kombinaciji sa stočarstvom (8.574,7 evra). Najniže vrednosti standardnog autputa ostvaruju gazdinstva koja kombinuju više linija stočarske proizvodnje (7.173,5 evra).

Prema ekonomskoj veličini gazdinstva su klasifikovana u osam grupa. Najnižu kategoriju čine gazdinstva, koja ostvaruju do 1.999 evra, dok su gazdinstva sa najboljim ekonomskim performansama, ona koja imaju vrednost standardnog autputa više od 100.000 evra.

Tabela 3. Struktura poljoprivrednih gazdinstava u APV prema ekonomskoj veličini

 

Kategorija gazdinstva

Broj gazdinstava

Struktura (%)

0 – 1.999

397

0,31

2.000 3.999

27.896

19,07

4.000 7.999

10.993

7,51

8.000 14.999

106.938

73,11

15.000 24.999

-

-

25.000 49.999

-

-

50.000 99.999

-

-

Više od 100.000

-

-

UKUPNO

 

100,0

Izvor: obračuna autora na osnovu podataka RZS

Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, 73,11% poljoprivrednih gazdinstava nalazi se u kategoriji čija je prosečna ekonomska veličina od 8.000 do 14.999 evra. Takođe, značajan broj gazdinstava (19,07%) nalazi se u klasi ekonomske veličine od 2.000 do 3.999 evra, a svega 7,51% gazdinstava ostvaruje standardni autput u rasponu od 4.000 do 7.999 evra. Nepovoljna posedovna struktura poljoprivrednih gazdinstava jedan je od faktora, koji uslovljava njihove loše ekonomske performanse i malu ekonomsku snagu. To je rezultat nepostojanja poljoprivrednih gazdinstava, koja bi se rangirala u neku od viših klasa prema prosečnoj ekonomskoj veličini. Drugim rečima, na području AP Vojvodine nema poljoprivrednih gazdinstava, čija je ekonomska veličina iznad 15.000 evra, mereno vrednošću standardnog autputa.

Ekonomske performanse prehrambene industrije u AP Vojvodini

Prehrambena industrija stvara veću dodatu vrednost, značajno utičući na ukupan privredni razvoj. Veliki potencijali agro-industrijskog kompleksa, mogu biti veoma dobra osnova za razvoj i povećanje konkurentnosti na inostranom tržištima (Savić i sar, 2016).

Prehrambena industrija predstavlja najvitalniju granu prerađivačke industrije u Republici Srbiji (MPŠV, 2018). Petina poslovnih subjekata, koji funkcionišu u okviru prerađivačke industrije pripadaju prehrambenom sektoru (uključujući i industriju pića i duvanskih proizvoda), a u ostvarenoj bruto dodatoj vrednosti prerađivačke industrije prehrambeni sektor učestvuje sa 26% u 2015. godini (MPŠV, 2018). Još jedna činjenica koja govori u prilog značaju prehrambene industrije je i to da je ovo jedna od retkih industrijskih grana, koja ostvaruje suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni i na taj način direktno doprinosi deviznom prilivu.

 

Tabela 4. Osnovni makroekonomski pokazatelji

 

 

Pokazatelj

Kretanje u 2018. godini u odnosu na 2017. godinu (u %)

Republika Srbija

AP Vojvodina

BDP

4,4*

Industrija

1,3

2,5

Prerađivačka industrija

1,9

2,6

Prehrambena industrija

-2,3

-4,8

Spoljnotrgovinska razmena

10,9

17,3

Izvoz

8,1

13,7

Uvoz

13,0

20,7

Izvor: PKV, 2019.

Napomena: BDP je pokazatelj koji se računa samo na nivou Republike Srbije.

Ostvarene vrednosti bruto domaćeg proizvoda (BDP) ukazuju da je u Republici Srbiji 2018. godine u odnosu na prethodnu godinu zabeležen rast od 4,4% (Tabela 4). Posmatrano li period od poslednjih deset godina, u 2018. godini ostvaren je najdinamičniji porast BDP. Pozitivnom kretanju ekonomske aktivnosti doprineli su svi sektori privrede, a najveći doprinos imali su poljoprivreda i građevinarstvo. Kao ključni faktori rasta BDP navode se: visoke privatne investicije, intenziviranje realizacija infrastrukturnih projekata, kontinuirani rast izvoza i održiv rast potrošnje (PKV, 2019).

U posmatranom periodu, spoljnotrgovinska razmena Republike Srbije beleži rast. Ukupna trgovinska razmena sa inostranstvom na nivou Republike Srbije povećana je 2018. godine u odnosu na 2017. godinu za 10,9%, dok je rast u AP Vojvodini nešto veći i iznosi 17,3%. Ukoliko se, međutim, analizira struktura spoljnotrgovinske razmene, može se uočiti negativan trend sa aspekta pokrivenosti uvoza izvozom. Naime, dok je rast izvoza u Republici Srbiji ostvaren po stopi od 8,1%, a u AP Vojvodini 13,7%, zabeležen je znatno dinamičniji rast uvoza. U odnosu na prethodnu godinu, u 2018. godini uvoz u Republiku Srbiju povećan je za 13%, a na nivou AP Vojvodine čak za 20,7%. Ovakve performanse spoljnotrgovinske razmene, kada je u pitanju prerađivačka industrija, prisutne su duži niz godina. Naime, visok nivo deficita i nepovoljna struktura izvoza bile su osnovne karakteristike spoljnotrgovinske razmene prerađivačke industrije i u periodu od 2000. do 2012. godine (Branković, Baranenko, 2014).

Rast industrijske proizvodnje ostvaren je po stopi od 1,3% na području Republike Srbije, dok je u AP Vojvodini industrijska proizvodnja rasla po stopi od 2,5%. Takođe, na području AP Vojvodine ostvaren je dinamičniji rast prerađivačke industrije, koji u 2018. godini u odnosu na 2017. godinu iznosi 2,6%, a na republičkom nivou zabeležen je rast od 1,9%. Međutim, uprkos ukupnom privrednom rastu i pozitivnim tendencijama u kretanju prerađivačke industrije, prehrambeni sektor u posmatranom periodu i na republičkom i na pokrajinskom nivou beleži pad. Naime, u 2018. godini prehrambena industrija Republike Srbije opala je za 2,3% u odnosu na nivo proizvodnje u 2017. godini. Negativna kretanja bila su prisutna i na području AP Vojvodine, gde je u istom periodu zabeležen pad proizvodnje u prehrambenoj industiji u iznosu od 4,8%.

Negativni trendovi u prehrambenoj industriji imaju nepovoljan uticaj na celokupni rast privrede. Poljoprivreda i prehrambena industrija, kao relativno vitalni sektori u domaćoj privredi, treba da doprinesu širenju preduzetništva i ruralnom razvoju, što je izuzetno značajno u kontekstu ukupnog privrednog razvoja (Stefanović i sar., 2012). Kao osnovni razlozi koji dovode do stagnacije i pada proizvodnje u prehrambenom sektoru navode se nestimulativne izvozne cene, kao i ograničavanje izvoza na pojedina tržišta. Osim toga, do pada proizvodnje u mesnoj industriji dolazi usled kontinuiranog smanjivanja stočnog fonda. Jedan od ključnih razloga koji limitiraju razvoj stočarske proizvodnje i uslovljaju opadanje broja grla stoke je neadekvatan sistem subvencionisanja. Nestabilnost cena i promene u sistemu podsticaja za stočarsku proizvodnju negativno se odražavaju na obim proizvodnje, a samim tim i na drastično smanjivanje sirovinske baze za prehrambenu industriju.

Tabela 5. Pokazatelji prehrambene industrije AP Vojvodine

 

Pokazatelj

Učešće (%)

Udeo prehrambene industrije u prerađivačkoj industriji

20,5

Rast prehrambene industrije u prvom kvartalu 2019. godine u odnosu na 2018. godinu

10,4

Doprinos prehrambene industrije rastu prerađivačkog sektora

2,1

Doprinos prehrambene industrije rastu industrijske proizvodnje u Severnobanatskom okrugu

30,5

Doprinos prehrambene industrije rastu industrijske proizvodnje u Zapadnobačkom okrugu

19,4

Doprinos prehrambene industrije rastu industrijske proizvodnje u Sremskom okrugu

24,9

Izvor: PKV, 2019a;

U privrednoj strukturi AP Vojvodine, prehrambena industrija ima relativno velik značaj. Tome u prilog govori i podatak da prehrambena industrija u ukupnoj prerađivačkoj industriji učestvuje sa 20,5% (Tabela 5). Obilje prirodnih, pre svega, zemljišnih resursa i tradicija bavljenja poljoprivredom uslovljavaju koncetraciju i razvoj prehrambenog sektora na području AP Vojvodine. Na drugoj strani Mihailović i sar. (2013) ističu kao problem nizak stepen korišćenja postojećih kapaciteta prehrambene industrije, svega 30 - 50

%. Uvažavanje regionalnih specifičnosti kroz formiranje klastera u poljo- privredi i prehrambenoj industriji moglo bi zaustaviti negativne trendove i kanalisati razvoj ovog važnog privrednog sektora. Naime, iskustva pojedinih zemalja iz našeg okruženja, kao na primer Poljske, potvrđuju da je formiranje regionalnih klastera ostvarilo pozitivan uticaj na konkurentnost i profitabilnost prehrambene industrije (Bojar i dr., 2016).

Prema podacima Privredne komore Vojvodine, doprinos prehrambene industrije rastu ukupne industrijske proizvodnje u prvom kvartalu 2019. godine u proseku iznosi 25%. Posmatrano prema pojedinim okruzima, najveći doprinos industrijskom rastu, prehrambena industrija ostvaruje u Severnobanatskom okrugu (30,5%), a najmanji na području Zapadnobačkog okruga (19,4%).

Tabela 6. Zastupljenost prehrambene industrije u AP Vojvodini

 

Podsektor prehrambene industrije

Proizvođači

Prerada mesa

Carnex     (Vrbas),     Matijević    (Novi     Sad),

Neoplanta (Novi Sad), Topiko (Bačka Topola), Mitros (Sremska Mitrovica)

Prerada mleka

Mlekara     Subotica,     Somboled                    (Sombor), Mlekoprodukt (Zrenjanin)

Žitomlinski podsektor

Fidelinka (Subotica), Žitko (Bačka Topola), Žitoprodukt (Zrenjanin), Danubius (Novi Sad), Kikindski mlin

Proizvodnja ulja

Dijamant (Zrenjanin), Victoria Oil (Šid)

Proizvodnja šećera

Sunoko (Vrbas), Crvenka

Prerada voća i povrća

PIK Južni Banat, Lučić grupa (Sombor), Aleva (Novi Kneževac)

Prerada grožđa i proizvodnja vina

Vršački vinogradi

Proizvodnja piva

Apatinska pivara, Pivara Čelarevo

Proizvodnja sokova

Sinalco (Subotica), Nektar (Bačka Palanka)

Konditorska industrija

Bambi Banat (Vršac), Pionir Subotica, Jaffa Crvenka, Medela (Vrbas)

Prerada lekovitog i aromatičnog bilja

Macval (Novi Sad), Melissa (Čoka), Fructus (Bačka Palanka), Aleva (Horgoš)

Izvor: NALED, 2014;

Najviše kapaciteta za preradu primarnih poljoprivrednih proizvoda, odnosno proizvodnju prehrambenih proizvoda, skoncentrisano je na području Bačke i Banata (Tabela 6), te je shodno tome i doprinos prehrambene industrije ukupnom industrijskom rastu najveći u ovim regionima.

Zaključak

Posmatrano sa aspekta obezbeđenosti zemljišnim resursima, AP Vojvodina je područje sa dobrim potencijalima za razvoj poljoprivrede, a samim tim i prehrambene industrije. Najveći broj gazdinstava je specijalizovan za ratarsku proizvodnju (40,7%) i ubraja se u kategoriju srednje veličine mereno vrednošću standardnog autputa (8.000 – 15.000 evra).

Prehrambena industrija u bruto dodatoj vrednosti prerađivačke industrije učestvuje sa 26%, a njen doprinos rastu ukupne industrijske proizvodnje iznosi 25%. Najveći doprinos rastu ukupne industrijske proizvodnje, prehrambeni sektor ostvaruje na području Severnobanatskog i Zapadnobačkog okruga. I pored značaja, koji nesumnjivo ima u privrednoj strukturi, u 2018. godini u odnosu na 2017. godinu prehrambena industrija beleži pad proizvodnje u iznosu od 2,3% na republičkom i 4,8% na pokrajinskom nivou.

Obezbeđenje stabilnijih tržišnih uslova i subvencija primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji doprinelo bi stabilnoj i kontinuiranoj proizvodnji sirovina za prehrambeni sektor. Povećanje obima investicionog ulaganja u primarni sektor, naročito u stočarsku proizvodnju, trebalo bi da dovede do povećanja stepena specijalizacije poljoprivrednih gazdinstava u stočarstvu i ostvarivanja boljih ekonomskih performansi. Jačanje ovog sektora poljoprivrede pozitivno bi se odrazilo na snabdevanje prehrambene industrije jeftinim domaćim sirovinama, umesto njihovog uvoza iz inostranstva. Takođe, efikasniji transfer novih tehnologija u primarni sektor poljoprivrede unapredio bi konkuretnost domaće proizvodnje, kako u pogledu cena, tako i kvaliteta. Osim navedenih faktora, razvoj prehrambene industrije biće usmeren i preferencijama potrošača i daljim razvojem tehnologije, ali se ne bi smeo zanemariti uticaj institucija i udruženja prerađivača (Silva i sar., 2018; Szwacka, Miara, 2017).

Odgovor na izazove, koji stoje pred agroindustrijom AP Vojvodine, odnosi se na zaustavljanje daljeg pada ove značajne privredne delatnosti. Jačanje primarnog sektora, između ostalog, obezbedilo bi ostvarivanje većeg stepena stabilnosti prehrambene industrije. Takođe, u uslovima izuzetno jake konku- rencije, posebno na inostranom tržištu, neophodno je unapređenje kvaliteta proizvoda i primena standarda, kontrole i zdravstvene bezbednosti. Integracija u Evropsku uniju neminovno će dovesti do zaoštravanja konkurencije, naročito kada su u pitanju prehrambeni proizvodi. Zbog toga se kao neophodno nameće pitanje unapređenja relativnih komparativnih prednosti izvoza prehrambenog sektora, kao što to ističu Ignjatijević i sar. (2014). Uvođenje savremenog menadžmenta i veće afimisanje marketinških aktivnosti podstaklo bi razvoj prehrambene industrije i njeno adekvatno prilagođavanje zahtevima tržišta u pogledu kvaliteta i asortimana.

References

1. Bojar E., M. Bojar, i W. Bojar. 2016. „Cluster Initiatives in Eastern Poland: Good Practices in Agriculture and Food-Processing Industry“, in: Kiminami, L., Nakamura, T. (eds) Food Security and Industrial Clustering in Northeast Asia, New Frontiers in Regional Science: Asian Perspective, Vol. 6, Springer, Tokyo.
2. Branković A., E. Baranenko. 2014. „Analiza spoljnotrgovinske razmene prerađivačke industrije“, Zbornik radova: Deindustrijalizacija u Srbiji, Institut ekonomskih nauka, Beograd, str. 566-582.
3. Cvijanović D., J. Subić, V. Paraušić. 2014. „Poljoprivredna gazdinstva prema ekonomskoj veličini i tipu proizvodnje u Republici Srbiji“, Republički zavod za statistiku, Beograd.
4. Czyżewski A., K. Smędzik-Ambroży. 2015. Specialization and diversification of agricultural production in the light of sustainable development. Journal of International Studies 8, (2): 63-73.
5. Đurić K. 2015. „Ekonomika poljoprivrede – praktikum“, Poljoprivredni fakultet, Novi Sad.
6. European Commission. 2008. „Establishing a Community typology for agricultural holdings“, EC Regulation No 1242/2008.
7. Gaspar P., R. Pinheiro, C. Domingues, C. Almeida, T. Paiva, C. Pereira, M. Vaz-Velho. 2015. Training requirements for the agro-food industry in Portugal. International Journal of Food Studies. 4.
8. Ignjatijević S., J. Matijašević, I. Milojević. 2014. „Revealed comparative advantages and competitiveness of the processed food sector for the Danube countries“, Custos e agronegocio (on line) 10, (3): 256-281.
9. Ignjatijević S., I. Milojević, G. Cvijanović, M. Jandrić. 2015. „Balance of Comparative Advantages in the Processed Food Sector of the Danube Countries“, Sustainability, (7): 6976-6993.
10. Mihailović B., D. Cvijanović, V. Paraušić. 2013. “Analiza performansi primarne poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije Srbije”, Agroznanje 14, (1): 77-85.
11. Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. 2018. “Nacionalni program ruralnog razvoja od 2018. do 2020. godine”, Beograd.
12. Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj – NALED. 2014. „Razvoj industrije i promocija investicija u Vojvodini“, Vodič za lokalne samouprave, Beograd.
13. Paraušić V., D. Cvijanović. 2014. „Ekonomska veličina poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji i preporuka mera za njihovo osnaživanje“, Zbornik radova sa završne konferencije: Primena podataka Popisa poljoprivrede 2012. u analizi stanja poljoprivrede i u planiranju agrarne politike u Republici Srbiji, Republički zavod za statistiku, 28. – 30. maja 2014, Subotica.
14. Praća N., M. Paspalj, D. Paspalj. 2017. Ekonomska analiza uticaja savremene poljoprivrede na održivi ravoj, Oditor 3, (1): 37-51.
15. Privredna Komora Vojvodine. 2019. “Kratak pregled o privrednim kretanjima u AP Vojvodini, 2018. godina”, Novi Sad.
16. Privredna komora Vojvodine. 2019a. „Informacija o privrednim kretanjima u AP Vojvodini za januar-mart 2019. godine“, Novi Sad.
17. Republički zavod za statistiku, 2013. „Poljoprivreda u Republici Srbiji – Popis poljoprivrede 2012“, Knjiga 1, Beograd.
18. Savić Lj., G. Bošković., V. Mićić. 2016. Agroindustrija Srbije - potencijali i perspektive. Ekonomika poljoprivrede 63, (1): 107-122.
19. Silva V., A.M. Sereno, P.J. Do Amaral Sobral. 2018. “Food Industry and Processing Tehnology: On Time to Harmonize Techology and Social Drivers”, Food Eng Rev 10: 1-13.
20. Stefanović R., S. Obradović, Z. Broćić. 2012. “Perspektive i razvojni izazovi preduzetništva u poljoprivredno-prehrambenom sektoru Republike Srbije”, Učenje za poduzetništvo 2, (2): 371-380.
21. Szwacka J., A. Miara. 2017. „The role of smart specialization in improving the competitiveness of the food sector in Poland“, Journal of advances in agriculture 7, (1): 997-1001.
22. Todorović S. 2018. „Ekonomska efikasnost ratarske proizvodnje porodičnih gazdinstava različite veličine“, Agroekonomika 78: 63-71.

PDF Version

Authors

Katarina Đurić

Mirjana Lukač Bulatović

Miroslav Čavlin

Radivoj Prodanović

Keywords

economic performance agro-industry AP Vojvodina

🛡️ Licence and usage rights

This work is published under the Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0).


Authors retain copyright over their work.


Use, distribution, and adaptation of the work, including commercial use, is permitted with clear attribution to the original author and source.

Interested in Similar Research?

Browse All Articles and Journals